A gyep számára legfontosabb tápanyagok


A növények - így a fűfélék számára is a legfontosabb tápanyagok a nitrogén (N), amely a vegetatív növekedést segíti, a foszfor (P), amely a gyökérképződést serkenti és a kálium (K), amely a sejtfalat erősíti, szabályozza a vízháztartást és javítja a télállóságot.


A mikroelemek közül a magnézium (Mg) és vas (Fe) nélkül nem tudnának a zöld növények fotószintetizálni, tehát ezek ugyancsak nélkülözhetetlenek.


A gyepműtrágyákból különböző tápanyag-összetételű fajták kaphatók, attól függően, hogy melyik évszakban, milyen korú és milyen funkciójú gyepet szeretnénk ápolni. Mivel tavasztól őszig a gyep folyamatosan - és ha rendszeresen locsoljuk, akkor intenzíven - növekszik, nem feltétlenül jó megoldás, ha egy alkalommal nagy adagú műtrágyázással akarjuk megoldani a tápanyag utánpótlását. Ilyenkor az történne, hogy a gyep hirtelen növekedésnek indulna, elhasználva a rendelkezésére álló tápanyagot. Az első fűnyíráskor el is távolítjuk az extra növekményt, így füvünk gyorsan ki is fogyna a tartalékaiból. A jó megoldás az, ha egész évre tervezünk: havonta-kéthavonta rendszeresen adagolunk vagy tavasszal kijuttatott, 6-8 hónapig tartó, szabályozott tápanyag-leadású szert használunk.


A gyeptrágyázás egy éve


Tavasszal, március elején indítótrágyaként nitrogéntúlsúlyos, úgynevezett starter műtrágyával erősítsük meg a télen legyengült gyepet. Ezek hatása általában 8-10 hétig tart, a nyár folyamán további kezelés szükséges.


Nyáron, a vegetációs idő alatt érdemes minimum kéthavonta (májusban, júliusban majd szeptemberben) fejtrágyáznunk komplex műtrágyával. Ha csak nitrogén tartalmú pétisót vagy ammónium-nitrátot használnánk, akkor a benne lévő, könnyen oldódó nitrogén azonnal a növény rendelkezésére áll, amitől a levélzet megnyúlik, a bokrosodási csomók - melyek a gyep sűrűségét okozzák - magasabbra kerülnek. A rendszeres, egyoldalú nitrogénellátás mellett a terület haragoszöld, azonban ritkás benyomású lesz, rosszabb esetben a műtrágya akár ki is égetheti a füvet.


A tél beállta előtt váltanunk kell a műtrágyával: a fű ellenálló képességének javításához káliumtúlsúlyos összetételt kell használnunk. Ez javítja a télállóságot és a gyep fagytűrő képességét. A trágyázás mellett persze fontos, hogy tisztítsuk meg a pázsitot a ráhullott lombtól, faágaktól, amelyek a gombás fertőzés melegágyai lehetnek. Az utolsó fűnyírásra október végén kerülhet sor, ilyenkor a szokásosnál 1-2 cm-el hosszabbra hagyjuk a fű magasságát.


Ajánlom DCM szerves és Dyra angol gyeptrágyákat.Tápanyagokról és ültetésről


Justus von Liebig német mezőgazdasági vegyész 1837-ben fedezte fel, hogy a növények által a talajból felvett tápanyagok voltaképpen ásványi sók. Innen már csak három év választotta el, hogy közzétegye híres törvényét. E szerint hiába áll rendelkezésre egy adott tápanyag (de akár más erőforrás), ha egy másik nélkülözhetetlen tápanyag nem áll elegendő mennyiségben jelen. Tehát a minimumban lévő erőforrások határozzák meg a maximális teljesítményt. Ez azt jelenti, hogy a növény a legkisebb mennyiségű tápelem arányában veszi fel a többit is. A Liebig elmélet nem csak a tápanyagokra, hanem minden környezeti tényezőre is igaz, tehát megfelelő táplálás mellett a fényt, hőmérsékletet és vizet is biztosítani kell a növény számára az egyenletes fejlődéshez.


A tápanyag fő összetevők arányától függően nitrogén-, foszfor- vagy kálium tartalmú tápanyag, amelyekkel különböző növénycsoportok igényét elégíthetjük ki. Például:(NPK 16-5-5) A levelükkel díszítő növények magasabb nitrogéntartalmú tápot igényelnek, a virágzó növényeknek a foszfor és kálium magasabb arányát kell biztosítani. A magnézium és vas nélkül nem tudnának a növények fotoszintetizálni, tehát ezek is nélkülözhetetlen anyagok.


Az örökzöld növényeknek sok magnéziumra van szükségük, hogy lombozatuk színe a fajtára jellemző maradjon. A csüngő növények, mint például a Surfínia, Lobélia, Bakopa, Farkasfog és a citrusfélék vas érzékeny növények, kiemelt vas-utánpótlás nélkül sárgulnak, nem fejlődnek. Összességében a növények, mint bármely szerves lények a földön, tápanyag és megfelelő körülmények híján nem képesek az életben maradásra. Ezért fontos, hogy a jól megtervezett kertbe, a megfelelő ültető közegbe, megfelelő fekvésbe, a megfelelő növényt ültessük és a növény típusának megfelelő tápanyaggal tápláljuk.

Webáruházunkban ehhez nyújtunk segítséget, mind a növények kiválasztásakor, a leírásában szereplő tényezőknek eleget téve ültesse el a növényt, mind kertész kollégáim állnak a rendelkezésére, hogy a kertje az a hely legyen, ahol látványában örömét leli. A kertje egészsége az Ön egészsége is.