Örökzöldek


Azokat a növényeket nevezzük örökzöldeknek, amelyek leveleiket nem egyszerre, hanem folyamatosan hullajtják, cserélik. Így mindig látunk a fán zöld leveleket. Laza szerkezetű, örökzöld földet kedvelik. Általában, bármilyen fekvésű helyre ültethető, kivéve egypár fajtát, de érdemes elolvasni az ajánlott helyet. Tápanyagozása egyszerű, kálium túlsúlyos hozzáadott magnéziummal (DCM szerves) tápanyagot ajánljuk. Az ültetett területet még úgy tehetjük élhetővé a növény számára, hogy kb. 5 cm vastagon fenyőmulcsot szórunk a föld tetejére vagy ültetéskor bekeverjük. Így lazíthatjuk a földet, lassítjuk a kipárolgást és tápanyag utánpótlást biztosítunk kedvenc örökzöldjeinknek.


Igen sokféle örökzöld növényt ismerünk, webáruházunkban széles választékkal várjuk Önöket!


Cedrus – Cédrus


Koronája fiatal korában kúpos vagy ernyő alakú, az idősebb korukban már inkább szabálytalan. A cédrusok tűlevelei gyorsan lebomlanak így gazdag humusz réteget képeznek, ami jó talajjavító hatással bírnak.

Cryptomeria – Ciprus

Törzse általában egyenes, kúp alakú koronával rendelkezik. Semleges vagy inkább savanyú talajokat kedveli. Vízigénye közepes.


Chamaecyparis – HamisciprusÖrökzöld fa. Termete, megjelenése a cipruséhoz hasonló, de ágai sűrűbbek.Cupressocyparis – Ciprus

Fölfelé elkeskenyedő lombú fa. Kitűnő szélvédő. Sövénynek ültetve az optimális tőtávolság 70–120 cm; a nyírt sövény szélessége: 1,5–2 m. Semmiféle kártevőjéről vagy betegségéről nem tudunk.


Juniperus – Boróka


A közönséges boróka a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld növényfaj. Fűszer- és gyógynövény. Örökzöld cserje. Lassan növő, fényigényes, szárazságtűrő faj, amely meszes és mészmentes talajon egyaránt megél. Rendkívül alkalmazkodó képes.


Picea – Fenyő


A lucfenyő a fenyőfélék egy nemzetsége. Kb. 36 örökzöld, tűlevelű fafaj tartozik ide. Felismerhetők kúp alakú koronájukról, csavarodó ágaikról. Szúrós tűlevelei általában négy élűek, szórtan állnak.

Pinus – Fenyő

A hosszútűs fenyő ágai örvökben, vízszintesen nőnek. Ettől a fiatalabb fák koronája kúpszerű; a függőleges növekedés befejezése után az erdőben növő példányok termete hengeressé alakul. Viszonylag tűrőképes, de kimondottan fényigényes. Fagyálló.


Sequoiadendron giganteum – Hegyi mamutfenyőA földön élő legnagyobb testtömegű élőlények ennek a fajnak a képviselői. Zárt állományokban koronája keskeny, kúpos; lombja sötétzöld, tömött. Mélyre nyúló gyökérzete miatt mély rétegű talajt kíván. Térigényes. Akár -30 °C hideget is képes elviselni.


Metasequoia glyptostroboides – Kínai mamutfenyőMagyarország éghajlatát kimondottan kedveli: gyorsan nő és szép koronát fejleszt. A mocsárciprusra emlékeztető külsejű, eredeti termőhelyén 30–35 méter magasra növő, Szárazföldi éghajlaton is megél, de leginkább a jó morzsalékos, üde talajt és a párás levegőt kedveli. Télálló.

Taxus – Közönséges tiszafa


Apró vagy közepes termetű örökzöld fa. Fája vörösesbarna, igen kemény, tömör. A levelek igen mérgezőek, a magköpeny kivételével a növény minden része mérgező. Lassan növő, de igen hosszú életű. Közepes hőigényű, árnyékkedvelő növény. Szinte bármilyen talajon megél.


Thuja – Tuja


A tuja igen változatos örökzöld típus. Örökzöld növényként mind télen, mind nyáron üde színfoltja a kertnek.
Alakját tekintve találunk oszlopos, kúp, gömb, magas törzsű és csüngő (oltott) változatokat.
A thuja napos vagy félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú földben érzi a legjobban magát.
Növekedése szabadföldben a legoptimálisabb, de dézsában, cserépben is szépen díszít, ilyenkor több öntözést, és gyakoribb tápanyag utánpótlást igényel.Válogasson kedvére webáruházunk kínálatából!